Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Νεκρός 56χρονος μεταλλωρύχος σε στοά στην Άμφισσα

Αμφισσα
Τραγικό θάνατο βρήκε 56χρονος μεταλλωρύχος, όταν τον καταπλάκωσε βράχος που αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω στο μηχάνημα που οδηγούσε, στον Ελαιώνα της Άμφισσας, σε στοά της εταιρείας «Δελφοί-Δίστομο».Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του 56χρονου στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Μετά το δυστύχημα συνελήφθησαν ο εργολάβος, ο μηχανικός - μεταλλειολόγος και ο εργοδηγός, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι στο συγκεκριμένο σημείο της στοάς «δεν είχε προηγηθεί μηχανικό ξεσκάρωμα» και αποδίδει ευθύνες προς όλες τις πλευρές, καθώς διαπιστώνει ότι έχει εγκαταλειφθεί, για λόγους κόστους.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει συγκεκριμένα:
«Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του 56χρονου συναδέλφου μεταλλωρύχου που έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα σε στοά της μεταλλευτικής εταιρείας "Δελφοί-Δίστομο ΑΜΕ". Ο νεκρός συνάδελφος καταπλακώθηκε από βράχο που έπεσε πάνω στο μηχάνημα που οδηγούσε χωρίς να έχει προηγηθεί στο  συγκεκριμένο σημείο της στοάς μηχανικό ξεσκάρωμα.
Δυστυχώς, ακόμα ένας εργάτης προστίθεται στο μακρύ κατάλογο όσων έχουν χάσει τη ζωή τους όλα αυτά τα χρόνια στα μεταλλεία του νομού μας, ένας ακόμα νεκρός θυσία στο βωμό της αύξησης των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. 
Την ευθύνη για την τραγική απώλεια του συναδέλφου μας φέρει αποκλειστικά η εργοδοσία και η κυβέρνηση. Η εργοδοσία μπροστά στα κέρδη της δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή. Την ίδια ώρα παρά τις συνεχείς καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και των σωματείων των μεταλλείων για την εγκατάλειψη του μηχανικού ξεσκαρώματος, ειδικότερα στα μεταλλεία της εταιρείας “Ευρωπαϊκοί Βωξίτες”, φαίνεται ότι και η εταιρεία “Δελφοί-Δίστομο” υιοθέτησε αντίστοιχες μεθόδους για να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους. Η εγκατάλειψη της μεθόδου του μηχανικού ξεσκαρώματος είναι γνωστή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, παρ’ όλα αυτά δεν έχουν κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργατών.
Φτάνει πια. Κανένας άλλος νεκρός εργάτης στο βωμό της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, καμιά άλλη θυσία για τα συμφέροντα των καπιταλιστών! Απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ασφαλείς συνθήκες δουλειάς».

Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...