Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ν. Κοτζιάς: Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει το «Μακεδονία – Σκόπια»

Διέψευσε τα περί εμπλοκής στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ αποκάλυψε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει το «Μακεδονία - Σκόπια» στο παρελθόν. Ως προς τα ονόματα, υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη».

«Δεν υπάρχει κατάρρευση των συνομιλιών. Είναι θέμα μερικών ημερών να αναστραφεί το κλίμα, αλλά μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, ποτέ μη λες ποτέ», υποστήριξε χαρακτηριστικά. «Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν. Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα», ανέφερε. 
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό η συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, ενώ διαμήνυσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι από αυτά που έχουν συμφωνηθεί. 
«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Αναπτύξαμε επιμέρους συνεργασίες με τη γειτονική χώρα, έχουμε μέτρα που δένουν τις δυο πλευρές αρκεί να λύσουμε το ονοματολογικό», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια δεν ήταν τόσο μεγάλο, δεν αφορούσε μόνο την ονομασία αλλά τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης Ζάεφ. 

Το χρονοδιάγραμμα

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι σε περίπτωση που τελικά συνομολογηθεί λύση στο ονοματολογικό, τις επόμενες εβδομάδες αυτή θα πάει στη Βουλή της ΠΓΔΜ για να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία. Επίσης υπολόγισε πως το δημοψήφισμα -το οποίο αποκάλεσε σεβαστή πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση Ζάεφ- θα διεξαχθεί περί τον Οκτώβριο.
Επίσης υπογράμμισε πως απεύχεται το ενδεχόμενο μιας συνταγματικής εκτροπής στη γειτονική χώρα, με δεδομένη τη στάση του προέδρου Ιβάνοφ.
Επίσης, είπε πως στην Ελληνική Βουλή η όποια συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση μετά το δημοψήφισμα. Είπε επίσης πως η συμφωνία για το ονοματολογικό εκτείνεται σε είκοσι σελίδες.

«Απορρίψαμε το Ίλιντεν»

Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» και εξήγησε: «Εμείς τους είπαμε σε μια φάση που είχαν δυσκολίες να αποδεχτούν τα ονόματα που βρισκόταν στο τραπέζι, να βρουν ονομασίες που θα συνδέονται με τα ιδιαίτερα εθνοτικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι, πρότειναν το Ίλιντεν που το απορρίψαμε γιατί έχει ιδιαίτερο φορτίο για την περιοχή. Το στοιχείο που συγκρατήθηκε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, ήταν η αποδοχή του erga omnes από την κυβέρνηση».



Απαντώντας στην ερώτηση γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στο «Ίλιντεν» κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός όφειλε να ενημερώσει τα ελληνικά κόμματα για τα ονόματα που προτείνει η άλλη πλευρά. Αλλά ότι και να λέμε, η ΝΔ έχει υιοθετήσει μια γραμμή που είναι ενάντια στη γραμμή του Κώστα Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά».

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη» και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία».

Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει το «Μακεδονία – Σκόπια»

Απέφευγε επίσης να μιλήσει συγκεκριμένα για το όνομα, λέγοντας πως βρίσκεται στη συμφωνία – πακέτο και τόνισε πως «τις ανακοινώσεις θα τις κάνουν οι δύο κυβερνήσεις». Επίσης είπε πως το «Μακεδονία – Σκόπια», το είχαν υιοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «ως διεθνή ονομασία» και δεχόταν στο εσωτερικό να υιοθετηθεί το «Μακεδονία» χωρίς οποιονδήποτε προσδιορισμό. Εκείνη την περίοδο, το erga omnes, εξήγησε πως αναφερόταν στη χρήση του ονόματος μόνο στις διεθνείς σχέσεις. Μάλιστα αποκάλυψε πως δύο προηγούμενες κυβερνήσεις, σε δύο ξεχωριστές τριετίες, είχαν διαπραγματευθεί το εν λόγω όνομα, αλλά υποστήριξε πως «το είχαν απορρίψει τα Σκόπια».
Τόνισε πως δεν θα ανεχτεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους» και εάν χρειαστεί θα αποκαλύψει στην Βουλή έγγραφα που θα εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση. «Να παρουσιάζονται σαν να μην έχουν παρελθόν και να μην έχουν διαπραγματευτεί», είπε αιχμηρά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη ΝΔ να αποκαλύψει τις προτάσεις που είχε καταθέσει στις περιόδους διακυβέρνησής της. «Αν έχει τα κότσια» ας δημοσιοποιήσει τα ονόματα, είπε, συμπληρώνοντας ότι πρακτικά τηρούνται σε όλες τις διαπραγματεύσεις.
Διέψευσε δε κατηγορηματικά τις δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχει ρήγμα ανάμεσα στο ΥΠΕΞ και το Μέγαρο Μαξίμου λόγω αποκλινουσών στρατηγικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές για στελέχη της ΝΔ που την δεκαετία του ‘90 δεν εξέφρασαν αντίθεση στην ιδέα για λύση με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ενώ σήμερα στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν τα συλλαλητήρια για το ονοματολογικό.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Κοτζιά, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε στο Twitter: «Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο "Μακεδονία του Ίλιντεν" και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα. Κατήφορος».

​Απάντηση σε Μπαμπινιώτη

Ο κ. Κοτζιάς, απάντησε επίσης και στον κ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος είχε διαψεύσει μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή, ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως «Μακεδονικής»: «Είναι εξαιρετικός λεκτικογράφος, αλλά άσχετος στην εξωτερική πολιτική και τη λειτουργεία του ΟΗΕ. Επειδή είναι εξαιρετικός επιστήμονας, θα πρέπει να είναι πολύ σεμνός και θα πρέπει να προσέχει, γιατί η απάντησή του είναι άσχετη από την εξωτερική πολιτική. Από το 1977 είχε γίνει μια συζήτηση, όπου εμείς αποδεχτήκαμε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας, να ορισθεί επίσημη γλώσσα η Μακεδονική. Από εκείνη την ημέρα, η Μακεδονική γλώσσα εμφανίστηκε στο πινάκιο του ΟΗΕ ως μια από τις επίσημες γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας. Και από τότε μέχρι σήμερα, εάν ανατρέξει στις αποφάσεις του ΟΗΕ, η γλώσσα αναφέρεται ως Μακεδονική».
Κατήγγειλε πως η Αθήνα έθεσε το θέμα για πρώτη φορά το 2010, επί Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή με καθυστέρηση τριών και πλέον δεκαετιών, όμως έλαβε απάντηση από τον ΟΗΕ ότι το εν λόγω ζήτημα έχει διευθετηθεί. Ο κ. Μπαμπινιώτης «ας μην μπλέκει σε χωράφια που δεν καταλαβαίνει», είπε..


Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...