Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Δημος Δελφών: "ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ"

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου, ο οποίος μετέβαλε το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Στερεά Ελλάδα, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας και να επισημάνουμε τα εξής:
Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται οπωσδήποτε θετικό όσον αφορά στη δομή της Άμφισσας, έστω και αν σαφώς πρέπει να συντρέξουν ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου η σημερινή νομοθέτηση να οδηγήσει και σε επαλήθευση της προσδοκίας που μας έχει δημιουργήσει.
Υπό την έννοια αυτήν, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και το Βουλευτή Φωκίδας κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου για τη θετική τους στάση και για το καλό καταρχήν αποτέλεσμα που επήλθε για τον τόπο μας.
Είναι προφανές ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, που για άλλη μια φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν παρακολούθησε αμέριμνη και άβουλη το ζήτημα αυτό, έστω και αν η ενεργή και δυναμική διεκδίκησή μας φάνηκε να ενοχλεί κάποιους.

Η «δουλειά» του Δήμου και ιδίως μιας ανεξάρτητης δημοτικής αρχής είναι να είναι πάντα και σε όλα τα επίπεδα διεκδικητική, χωρίς κομματικές υστεροβουλίες. Αυτό πράξαμε και στην προκείμενη περίπτωση, εκφράζοντας την τοπική κοινωνία, γεγονός που δύσκολα αποδέχονται όσοι έχουν μάθει να λειτουργούν με την στενά κομματική λογική, η οποία δυστυχώς υπάρχει ακόμη και σήμερα στα μυαλά αρκετών που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Γι’ αυτό και εμείς όταν πρέπει να διεκδικήσουμε, διεκδικούμε (ακόμη και συγκρουόμενοι μετωπικά) και όταν πρέπει να πούμε το «μπράβο» ή το «ευχαριστώ», το λέμε δημοσίως, ανεξαρτήτως ποιοι κυβερνούν και ποιοι αντιπολιτεύονται σε εθνικό επίπεδο.

Επί της ουσίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί μια σημαντική προοπτική για τον τόπο μας και από την πλευρά μας, ως Δήμος Δελφών, δεσμευόμαστε (ήδη το έχουμε πράξει τους τελευταίους μήνες) για κάθε καλή συνεργασία.
Η άμεση ίδρυση του πρώτου Τμήματος (Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης) από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά πρέπει να συνοδευτεί από την υπεσχημένη στελέχωσή του με καθηγητικό προσωπικό.
Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες προετοιμασίας, ώστε το αμέσως επόμενο έτος να λειτουργήσει και το δεύτερο Τμήμα (Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού) που προβλέπει ο νόμος.


Σε μεγάλης σημασίας για την περιοχή γεγονός μπορεί να εξελιχθεί η ταυτόχρονη ίδρυση του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (εντός των Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων της Άμφισσας) από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με την προβλεπόμενη σύμπραξη και άλλων Πανεπιστημίων.
Η ίδρυση αυτή ανταποκρίθηκε σε δική μας πρωτοβουλία κατά το στάδιο της διαβούλευσης, όταν και φέραμε σε επαφή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (στο οποίο αρχικά είχε «κατακυρωθεί» η Άμφισσα…) με άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια και συζητήσαμε εκτενώς ένα τέτοιο σενάριο με πολλούς αξιόλογους ακαδημαϊκούς.

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης μπορεί μελλοντικά, με την κατάλληλη υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή τοπικών ή φίλιων δυνάμεων από τον ακαδημαϊκό χώρο, να αποτελέσει τη μήτρα για τη γέννηση σημαντικών πραγμάτων για τον τόπο μας και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γενικότερα.
Αφού και πάλι συγχαρώ και ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια, επιθυμώ να δηλώσω την άποψή μου ότι, παρά τις δυσκολίες και την απαισιοδοξία της εποχής, έχει αρχίσει στον τόπο μας να διαφαίνεται η βάσιμη ελπίδα της ανάκαμψης.
Αυτή την ελπίδα που έχει γεννηθεί, χάρη στην αφοσιωμένη εργασία και στην πίστη πολλών ανθρώπων, πρέπει να τη διαφυλάξουμε και να την ενισχύσουμε.
Ο Δήμαρχος Δελφών
Θανάσης Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...