Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Σύνοδος Κορυφής: Εγκρίθηκε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Πράσινο φως» των Ευρωπαίων ηγετών στο αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό. 

Μετά από μαραθώνια διαπραγμάτευση, Ε.Ε. και Τουρκία τα «βρήκαν» και η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ)
Την έγκριση της συμφωνίας από τους «28» ανακοίνωσε πρώτος ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα, μετά το «ναι»  του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο τελευταίο κείμενο συμφωνίας με τον οποίο προσήλθε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών καλώντας στην υιοθέτησή του.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συμφώνησε πλήρως με τους όρους της συμφωνίας, ενώ Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως μετανάστες οι οποίοι εισέχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου. 
Επί της ουσίας, από τα μεσάνυχτα της επόμενης Κυριακής οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
Τσίπρας: Διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας

Την αισιοδοξία του ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα οδηγήσουν σε αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος εξέφρασε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σημαντική διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας η οποία έδρασε αθόρυβα τις 10 ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Συνόδου Κορυφής.
«Σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συνεργαστήκαμε για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι πτυχές του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ανοίγουν κεφάλαια, ανοίγει η βίζα για τους Τούρκους πολίτες προς την ΕΕ, αλλά όχι τα κεφάλαια που είχαμε "κλειδώσει". Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ που δέχτηκε να δώσει την έγκρισή του στο άνοιγμα των κεφαλαίων που είχε παγώσει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, αντί για τα κεφάλαια που ζητούσε η Τουρκία.
«Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε, την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής, σε άμεση συνεργασία με την Τουρκία. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 800 επιστροφές και αυτό είναι ρεκόρ. Αυτό που συμφωνήσαμε στη Σμύρνη, σήμερα επικυρώνονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αποδεικνύεται, ότι όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, έχει επιτυχίες. Επιπλέον, απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάλυψη ότι η επίλυση της συμφωνίας θα είναι μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός διαδικασίας των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα θα είναι εναρμονισμένος με τη διεθνή νομιμότητα και θα εξετάζονται εξατομικευμένα.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν στην Ελλάδα περίπου 2.300 άτομα, 400 εμπειρογνώμονες, 400 μεταφραστές και 1500 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα ασφαλείας.
«Η απόφαση που πήραμε έχει μία κεντρική λογική, χτυπάμε το δίκτυο παράνομης διακίνησης, προσπαθούμε να καταργήσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας και δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα τον αριθμό των 72.000 προσφύγων.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα αποτέλεσμα και μείωση των ροών μέσω "φίλτρων". «Το πρώτο φίλτρο, και αυτό είναι υποχρέωση της Τουρκίας, είναι η αντιμετώπιση των διακινητών στις τουρκικές αρχές. Το δεύτερο φίλτρο είναι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και εκεί η Τουρκία δεσμεύεται ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να είναι αποτελεσματική. Το τρίτο φίλτρο είναι αυτό που αποφασίσαμε σήμερα. Δίνεται ένα αντικίνητρο στους μετανάστες και πρόσφυγες, να έρθουν στα ελληνικά νησιά, αλλά το αντικίνητρο είναι σαφές, δεν θα έχουν προτεραιότητα στις διαδικασίες μετεγκατάστασης και θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Το μήνυμα είναι η ενεργοποίηση των τριών αυτών φίλτρων, ώστε να έχουμε μείωση των ροών προς τα ελληνικά νησιά», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κρίση δημιουργήθηκε εξαιτίας μονομερών ενεργειών χωρών, πέρα από τα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση προς τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα, να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν με ασφάλεια, σε χώρους που είναι ασφαλείς και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χτίζει, για να καλυφθούν οι ανάγκες και του τελευταίου ανθρώπου για ζεστασιά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μέρκελ: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει 

(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ)


Αισιόδοξη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Είχαμε μία κοινή απόφαση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η κ. Μέρκελ πριν εστιάσει στις λεπτομέρειες της απόφασης.
«Θα περάσουμε σε μία εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα. Αυτά που συμφωνήσαμε πιστεύω ότι θα βοηθήσουν και τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη. Στόχος και για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Τουσκ: «Όχι» σε ομαδικές απελάσεις - Θα εφαρμοστεί το «ένας προς έναν»
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ )


Για ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Φτάσαμε σε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας θα έχε ατομική αντιμετώπιση και ότι η διαδικασία θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Θα αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ομαδικών απελάσεων», τόνισε ο κ. Τουσκ.
«Από την 20ή Μαρτίου και μετά, όσοι περνούν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Θα εφαρμοστεί η αρχή "ένας προς έναν"», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την Τουρκία
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ)

Τις ευχαριστίες του στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους κκ Τουσκ και Γιουνκέρ εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία όχι μόνο προς το αποτέλεσμα, αλλά γιατί Ευρώπη και Τουρκία μοιράστηκαν τα οράματα τους και επιβεβαίωσαν ότι έχουν κοινό μέλλον.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι συζητήθηκε και η την ένταξη της Τουρκίας. «Η συμφωνία σήμερα έχει και μία ανθρωπιστική διάσταση. Για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετακίνηση, θα πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη διαχείριση και ταυτόχρονα, για να μπορεί να υπάρχει μία επιστροφή από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, η ΕΕ να δεχτεί τον ίδιο αριθμό ατόμων, προς την ΕΕ. Τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δικαίως», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

Γιουνκέρ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ)

Για σκληρές αλλά δίκαιες διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ντόναλντ Τουσκ.
«Όσα ειπώθηκαν και η συμφωνία που επετεύχθη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και αφορά την ένα προς ένα εξέταση των αιτούντων άσυλο και όλων των αιτήσεων και φυσικά, την πλήρη τήρηση της αρχής της μη μαζικής απέλασης. Συμφωνία πρακτική και εφαρμόσιμη και θα μπορέσει να εφαρμοστεί όπως είναι», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ υποστηρίζοντας ότι ειδικά για την Ελλάδα, θα είναι μία τεράστια διοικητική πρόκληση και βεβαίως, θα υπάρξει μία μεγάλη διεθνής υποστήριξη, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ελλάδα για να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τα διοικητικά θέματα».

Τα βασικά σημεία του τελικού κειμένου Τουσκ

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας
2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου
3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές
4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά, αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.
Επίσης, στη συμβιβαστική πρόταση περιλαμβάνεται και η μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες. 
Με ανάρτησή του στο twitter, ο ανταποκριτής της Bild, Dirk Hoeren παρουσίασε ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας.
Μεταξύ αυτών και η οικονομική βοήθεια για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, που θα φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.



Η πρώτη αρνητική αντίδραση ήρθε από τον Βρετανό ευρωβουλευτή και γνωστό ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ είναι η χειρότερη που μπορεί να περιγραφεί. Το να δώσεις ελεύθερη πρόσβαση στην Τουρκία, σημαίνει ότι μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα έρθει στην Ευρώπη».

Φάιμαν: Να αποκλειστεί κάθε παράνομη είσοδος στην Ευρώπη

Την ανάγκη να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε νόμιμους μετανάστες τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Θα πρέπει κάθε είσοδος να είναι νόμιμη και να αποτραπεί κάθε είδους εγκληματικότητα. Έχουμε πολύ κόσμο που θέλει να έρθει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να ζητήσει άσυλο. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Όταν οι πρόσφυγες είναι περισσότεροι από όσους μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα. Πρέπει να αποκλείσουμε κάθε παράνομη οδό στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος, δεν περιμένουμε να έρθουν στην Αυστρία τόσοι πολλοί, όσιο βρίσκονται στη Γερμανία», σημείωσε ο κ. Φάιμαν.
«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους. Οταν εκπληρωθούν, θα μπορέσουμε, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας, σχετικά με αυτά που έχουμε θέσει. Υπάρχουν σημεία που δεν έχουν εκπληρωθεί, όπως το θέμα της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Τουρκία», πρόσθεσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...