Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Το τουρκικό πραξικόπημα θυμίζει το αποτυχημένο αντίστοιχο στη Ρωσία του Γκορμπατσόφ

Τελικά απέτυχε η προσπάθεια πραξικοπήματος εκ μέρους του στρατού ενώ η χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της, είναι υπό έλεγχο. Ως υποκινητής θεωρείται η «κίνηση του Gulen», με βάση την αμερικανική μυστική υπηρεσία Stratfor – κατά την οποία το πραξικόπημα ήταν το αποτέλεσμα μίας ισλαμικής «διαίρεσης» εντός του στρατού.

Οι διασπάσεις όμως εντός του στρατού, η ύπαρξη δηλαδή δύο αντιμαχόμενων ομάδων, δεν οδηγούν ποτέ σε επιτυχία τα πραξικοπήματα – αν και όλα θυμίζουν το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Ρωσία επί της εποχής του Γκορμπατσόφ, το οποίο κατέληξε μετά από μερικούς μήνες στην αντικατάσταση του από το Γέλτσιν, ενώ σηματοδότησε τις επόμενες περιπέτειες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας.
Με δεδομένο δε το ότι, η Τουρκία απειλείται πράγματι με τη διάλυση της (άρθρο), τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί – ενώ κάτι που ξεκίνησε δύσκολα σταματάει. Μπορεί λοιπόν ο πρόεδρος της να επέστρεψε τη νύχτα υποδεχόμενος από χιλιάδες οπαδούς του, αλλά η επίθεση στη Βουλή έγινε και ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα για αρκετές ώρες να μιλήσει από κανένα ΜΜΕ. Όσον αφορά δε την πολιτική του, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από μία δικτατορία – οπότε οι εξελίξεις δεν θα σταματήσουν εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...