Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Στους Δελφούς, 26 - 28 Μαρτίου 2018, ο 3ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition»

Ο ATHIOOC είναι ο πλέον δυναμικά ανερχόμενος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου. Έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών απ’ όλες τις χώρες και το σεβασμό σημαντικών κριτών παγκοσμίου βεληνεκούς. Η 3η διοργάνωσή του γίνεται στους Δελφούς, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, με εξέχοντα συμβολισμό.
Το διάσημο μαντείο των Δελφών βρισκόταν με χρησμό του πίσω από κάθε σημαντική απόφαση της κλασικής αρχαιότητας, ενώ παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή των Δελφών φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους ελαιώνες της Ελλάδας. Ποιο μέρος λοιπόν μπορεί να είναι καλύτερο για τη διοργάνωση ενός διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου!

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Η Ελλάδα, αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές δυνάμεις στον κόσμο.

Όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, έτσι και οι πραγματικοί λάτρεις της ελιάς και του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο έχουν ως όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.


Η Ελλάδα, που πρώτη ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό αγαθό, αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές δυνάμεις στον κόσμο, ενώ τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, η σπουδαιότερη ελληνική ποικιλία, η κορωνέικη, καλλιεργείται πλέον και σε πολλές άλλες χώρες που επιδιώκουν την παραγωγή ελαιολάδων υψηλού επιπέδου.
Το όνειρο της διεξαγωγής ενός διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα το 2016, με τη διοργάνωση του πρώτου AΤΗIOOC στην Αθήνα, τη μυθική γενέτειρα του ελαϊκού πολιτισμού.
Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (το 2017 ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Μεσσηνία, μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας), ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός Athena καθιερώθηκε ως θεσμός.
Η διεξαγωγή του, όταν είναι εφικτό, θα γίνεται εκτός Αθήνας, τιμώντας ή και αναδεικνύοντας κάποια σημαντική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2018 ο AΤΗIOOC θα φιλοξενηθεί στους Δελφούς, μια περιοχή παγκόσμιας εμβέλειας, τόσο ιστορικά όσο και πολιτισμικά, αλλά σχετικά άγνωστη για τη μακρά και επίσης σημαντική παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ;

Ο λιόφυτος κάμπος των Δελφών είναι από τους πλέον ιστορικούς της Ελλάδας και συνδυάζει μοναδικά την ελαϊκή παράδοση με τον πολιτισμό, αφού –ως γνωστό– οι Δελφοί, με το Μαντείο τους, θεωρούνταν στην αρχαιότητα το κέντρο του κόσμου. Σήμερα προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, που περιλαμβάνει και τμήμα του ελαιώνα της ευρύτερης περιοχής, της Φωκίδας, παρότι αυτός δεν χαίρει της ανάδειξης που θα έπρεπε. 
Ο συνδυασμός λοιπόν ελαϊκής παράδοσης, πολιτισμού και ανάδειξης του ιστορικού ελαιώνα των Δελφών επισφραγίζει ιδανικά τον κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας του Athena, όσον αφορά την ετήσια επιλογή του τόπου διεξαγωγής του.
Άλλωστε, ποιος καλύτερος συμβολισμός για τα βραβευμένα στο διαγωνισμό ελαιόλαδα, από τον Athena σε ρόλο Πυθίας να δίνει «χρησμό» για τη συμβολή της διάκρισής τους στην εμπορική επιτυχία τους; Μάλιστα, σε αντίθεση με τους διφορούμενους χρησμούς της Πυθίας, ο Athena είναι καθόλα διάφανος, ξεκάθαρος και σαφής. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αρωγός για τα διακεκριμένα σε αυτόν ελαιόλαδα, κατόπιν πια και της καθιέρωσής του ως έγκριτου στο παγκόσμιο ελαϊκό γίγνεσθαι, μετά τις δύο προηγούμενες καθόλα επιτυχημένες διοργανώσεις του. Στην 3η, αυτή στους Δελφούς, η ανοδική πορεία του θα συνεχιστεί.

Ο ελαιώνας του κάμπου των Δελφών, με έκταση περί τα 55.000 στρέμματα και περίπου 1.100.000 ελαιόδεντρα, είναι πραγματικά ιστορικός. Έχει παρουσία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια και καθίσταται έτσι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας.
Στην ευρύτερη περιοχή του, αυτήν της Φωκίδας, δεσπόζει η ελιά Αμφίσσης, μία από τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες ελιάς, που μαζί με την Καλαμών θεωρούνται οι κορυφαίες επιτραπέζιες ελιές της Ελλάδας.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Αμφίσσης αξιοποιείται και στην παραγωγή ελαιολάδου, με πολύ καλά οργανοληπτικά και εργαστηριακά αποτελέσματα. Τα ελαιόλαδα από αυτήν χαρακτηρίζονται από υψηλό φρουτώδες, έντονο πικρό και πικάντικο, είναι πλούσια και πολύπλοκα και δίνουν την αίσθηση πως «πίνεις ελιά».
Άξιες λόγου είναι επίσης, επιστημονικές μελέτες που έχουν καταδείξει πως οι ελιές Αμφίσσης είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πολυφαινόλες, ενώ συγκριτικά με άλλες ελληνικές ποικιλίες ελιάς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα λιπαρών.
Όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, έτσι και οι πραγματικοί λάτρεις της ελιάς και του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο έχουν ως όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...